In een notendop

Gilles Paelinck

(Snellegem Jabbeke)

Projectmedewerker Regionaal Landschap Houtland en Polders, houtig erfgoed medewerker

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

- ik kies graag voor een thema, namelijk boomkapellen, te vinden aan o.a. de kruising van de Ganzestraat en de Meersenstraat te Ichtegem, in de Vrijboomstraat in Oudenburg en in de Zeeweg in Bekegem -

"Boomkapellen zijn niet altijd de meest spectaculaire bomen of de mooiste kapellen maar het is wel een mooi gebaar. Vaak werd op eigen initiatief een kapelletje in een boom geknutseld. Dat maakt dat deze bomen erg persoonsgebonden zijn. Daarnaast bevatten boomkapellen veel symboliek. Bijna altijd zijn deze kapellen gewijd aan Onze Lieve Vrouw en bestaat er een link met de lindeboom, de boom van de vruchtbaarheid. Je ziet ze dan ook vaak in lindebomen hangen maar soms ook in eiken.

Her en der in de regio zijn er nog te vinden. Dikwijls staan ze op een kruispunt en hebben ze naast de symbolische waarde ook nog een functie als kruispuntboom, als een herkenningspunt in het landschap. Een snelle blik naar de erfgoedinventaris leert ons dat boomkapellen iets typisch zijn voor West & Oost-Vlaanderen. Toch iets waar we trots(er) op mogen zijn" 

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

- Kerkewegel, een klein wandelwegeltje met de toepasselijk naam ‘Veldwegel’ in Eernegem, tussen de Aartrijkestraat en de Achterstraat -

"Je bent slechts een paar stappen van de dorpskern verwijderd en bevindt zich in een kleinschalig landschap waar je ineens 70 jaar terug in de tijd staat. Je wandelt via de oude kerkewegel langs weides met knotbomen en fruitbomen, oude hagen en heggen. Leuk, zeer rustgevend en verrassend om eens door te wandelen. En dat zo dicht bij de dorpskern van Eernegem! "

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

- Ik ben fan van oude hoeves zoals je er nog een paar in de Moerdijkstraat (Ichtegem) terugvindt -

"deze gebouwen zijn nog getuigen van het platteland.  Desondanks het zware boerenwerk geeft het toch een romantisch beeld. Helaas verdwijnen ze aan een snel tempo of worden ze zodanig drastisch verbouwd dat ze hun charmes verliezen. Mocht ik de kans krijgen, dan zou ik graag een dergelijk hoevetje restaureren en er in wonen. "

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

Op de lagere school heb ik een week mogen meelopen met een archeoloog en helpen opgraven in een voormalig herenhuis in het centrum van Brugge. We hebben toen niets bijzonders gevonden maar door deze ervaring heb ik later lang getwijfeld over wat te studeren."

 

Een wereld zonder erfgoed is....

- leeg, arm, geen identiteit, smaakloos (maak maar een keuze 🙂 ) -

Een blik op ...

de boomkapellen

Boomkapellen getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en nemen een belangrijke plaats in in het landschap. Net zoals andere vormen van kapellen vindt men ze terug langsheen wegen, aan hoeves, pleinen, kruispunten  … Vaak zijn ze opgericht als dank voor een genezing of uit erkentelijkheid maar ook ter bescherming (tegen het kwade/onheil) of om een speciale gebeurtenis te herinneren. Een van de meest voorkomende bomen waarin kapelletjes werden opgehangen is de lindeboom.

IN BEELD - boomkapellen in de regio