Zat 10 oktober van 10.30 u tot 12.00 u

LEZING

Het geschilderde landschap in kaart : de kaart van Pourbus

Voordracht door Dr. Jan Trachet

Polderrand nodigt samen met de Gistelse cultuurdienst en erfgoedcel Dr. Jan Trachet uit. Deze postdoctorale onderzoeker aan de Universiteit Gent geeft een lezing over de kaart van het Brugse Vrije die Pieter Pourbus in 1571 schilderde. Trachet voert momenteel onderzoek uit naar de grote geschilderde kaart van Pourbus waarbij een landschaps-archeologische analyse wordt gemaakt van het middeleeuwse landschap rond Brugge. Doel van het onderzoek is om de vele details van de kaart te onthullen en om een nog onzichtbaar landschap vorm te geven.

Zon 11 oktober van 10.30 u tot 12.00 u

LEZING

Het oude Rome: paradijs voor perverselingen en pedofielen?

Voordracht door Bert Gevaert

Bij veel mensen leeft het idee dat het oude Rome een waar paradijs was voor mensen met een grote seksuele appetijt. Pedofielen kwamen er gretig aan hun trekken en orgieën waren er dagelijkse kost. Sommige keizers en keizerinnen zoals Caligula en Messalina zouden de belichaming zelf geweest zijn van het woord 'pervers'. Dat sappige beeld wordt nog eens extra in de hand gewerkt door TV-series, stripverhalen en pulpromannetjes. Klopt dat beeld echter? Waren de Romeinen echt zo'n viespeuken?

Zon 11 oktober van 10.30 u tot 12.00 u

WORKSHOPS

Beauties and foodies

Workshop Romeinse lichaamsverzorging en workshop koken voor kinderen

Eerst gaan we aan de slag in het Romeinse beautysalon met aandacht voor hairstyling, make-up en lichaamsverzorging. Als voedselarcheologen gaan we op zoek naar gerechten die de Romeinen graag aten. We gebruiken oude recepten en koken op Romeinse wijze. Dan proeven we onze creaties om zo te ontdekken of de Romeinen ook al echte foodies waren.

Reservatie verplicht via cultuur@gistel.be of  059 27 98 71 - lezing gratis


Abdij Ten Putte
Abdijstraat 84
8470 Gistel

Reservatie verplicht, inschrijven kan tot 4 oktober! - 5 euro inclusief aperitief


Cultuurcomplex ipso facto
Marktstraat 25
8460 Oudenburg

Reservatie verplicht. Inschrijven kan tot 4 oktober - € 5 (2 workshops)


Romeins Archeologisch Museum (RAM)
Marktstraat 25
8460 Oudenburg