In een notendop

Bernard Lootens

(Koekelare)

Bestuurslid Spaenhiers, verantwoordelijke voor documentatiecentrum Hadock, lid cultuurraad en beheerraad bibliotheek, natuurgids kernlid van natuurpunt, liefhebber van mijn gemeente

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

- Heideveld en arboretum - Koekelarebos te Koekelare -

"Op beide plaatsen worden relicten van de oorspronkelijke heidevegetatie in stand gehouden. Ze zijn er spontaan terug gekomen na een kaalkap (heideveld) en inrichtingswerken (arboretum) maar vergen menselijke tussenkomst om ze te behouden. Rijk aan natuurwaarden zijn ze ook een spiegel van onze geschiedenis (ontginning, bosbouw, Arenberg en de heerlijkheid Koekelare)" 

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

- Duitse begraafplaats te Vladslo -

"Genieten doe ik van de stilte an sich; tijdens de lockdown was dit bijvoorbeeld thuis in mijn tuin. De begraafplaats in het Praetbos heeft nog een extra dimensie met zijn ontstaansgeschiedenis en de ontroerende kunst van het beeldenpaar"

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

- Brouwerij Christiaen te Koekelare -

"De eigendom is in goede handen, maar emotioneel heb ik er wel een band mee. De gunstige evolutie van brouwerij/drankdepot via bedreigd industrieel erfgoed tot beschermd monument/cultureel centrum heb ik van dichtbij gevolgd. Als tiener was de brouwerij Christiaen een concurrent van ons ouderlijk bedrijf. Professioneel heb ik de overname van Anglo-Belge door Alken-Maes van dichtbij meegemaakt. Dit en de verkoop  van de gebouwen aan de gemeente was het einde van de commerciële activiteiten op de site; het drankdepot werd in de paardenmelkerij (Catstraat) ondergebracht.  Voor de verloederde gebouwen dreigde de sloophamer. Als schepen was mijn moeder pleitbezorger voor behoud en bescherming. De restauratie en herbestemming zijn een parel aan Koekelare’s kroon. "

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

- Een dagje Machu Picchu -

 

Een wereld zonder erfgoed is.... (in één woord)

- Als een pint zonder schuim -

Een blik op....

het Bosarboretum van Koekelare

Het arboretum van Koekelare is gelegen in het Koekelarebos. Het is 8,5 hectare groot en werd na de Tweede Wereldoorlog - in 1945-1946 - aangelegd ter vervanging van het tijdens de oorlog vernielde arboretum Vloetemveld in Zedelgem. Het grondplan van het arboretum in Koekelare volgt een architecturaal grondplan met polygonale structuur en is ingedeeld in 73 driehoekige percelen. Maar liefst 140 verschillende boomsoorten werden er verzameld. Het arboretum omvat verder een bosplantenkwekerij met zaadbomenbestand van de zogenaamde ‘Koekelare den’.

In 2010 kreeg het bosarboretum (zowel de park- en bosbomen als het zaadbomenbestand) een bescherming als monument, omwille van de artistieke, sociaal-culturele, historische, volkskundige en wetenschappelijke waarde.

Meer weten?

Kom je graag meer te weten  over het Bosarboretum van Koekelare? In deze brochure kom je er meer over te weten.

Neem zeker ook een kijkje op de online inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed en op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

IN BEELD - Bosarboretum Koekelare