In een notendop

Eric Kellens

(Torhout)

Erfgoedgenieter

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

- Station van Handzame -

"Omwille van wat zich hier afspeelde tijdens WOI (pionierpark, munitiedepot, trainingsveld en een luchthaven), de (industriële) invloed van een station op een dorp en de nabijheid van de historische hoeve Watervliet aan de Krekebeek" 

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

- Het uitzicht op het Krekedal vanuit de Hemelstraat in Werken -

"Aan de kapel stonden 100 terug bunkers van de Duitse Flandern Stellung II. Niets herinnert nog aan die vreselijke omstandigheden van de bevrijding door onze Belgische soldaten. Alles is toegedekt, begraven, vernield en afgebroken... Alleen de stilte en het uitzicht doen mij mijmeren!"

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

- Een stuk rail - eender welk uit de weiden in de regio -

"Ik ben verwonderd over de kilometers spoor (smalspoor en veldspoor) die hier in de regio lagen tijdens WOI, en waarvan nu nog honderden in de grond staan."

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

- WOI-dagboek -

"Ik heb het WOI-dagboek van mijn grootvader geërfd, dit lezen en dan uitpluizen waar die plaatsen en gebeurtenissen plaats vonden is mijn mooiste ontdekking. Het dagboek heeft me de streek totaal anders leren bekijken".

 

Een wereld zonder erfgoed is.... (in één woord)

- LEEG -

Een blik op....

het station van Handzame

Het station van Handzame werd in 1894 opgericht langsheen de spoorlijn Lichtervelde-Veurne. Het gebouw deed zowel dienst als station, postkantoor en vanaf 1906 ook als telefooncentrale. Tijdens de eerste WO gebruikte de Duitse bezetter het station ter bevoorrading van het nabijgelegen vliegveld.

Waar aanvankelijk het station een halteplaats was voor zowel goederen- als passagierstreinen, stopten vanaf 1965 enkel meer passagierstreinen in Handzame. Hervormingen van het spoorwegnet zorgden er in 1981 voor dat de halte helemaal werd opgeheven. De gemeente Kortemark kocht het gebouw vier jaar later aan en vormde het om tot jeugdlokaal.

Meer weten?

Wil je weten hoe het station er vroeger uitzag? Grasduin dan zeker eens in de collectie van westhoek verbeeldt! en in de Erfgoeddatabank van Trainworld. 

Ook op online inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan je terecht voor meer informatie.

IN BEELD - Het station van Handzame