In een notendop

Jessy Salenbien

(Koekelare)

Schepen Erfgoed – Cultuur – Toerisme

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

– Hovaeremolen in Koekelare –

“De Hovaeremolen is een stenen koren- en oliewindmolen. Al in 1705 duikt de (toen nog houten staak)molen op in de ‘ommeloperkaart’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtte de Duitse bezetter de molen in als waarnemingspost. Op bevel moest de molen draaien voor de Duitsers. De doorgang in de molenberg deed dienst als legerkeuken.”

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

– de Koekelarebergroute in Koekelare –

“Deze wandelroute verkent vanuit het eigentijdse centrum van Koekelare het groene hart van het Houtland. Een fijn natuurgebiedje en twee nieuwe wandelpaden brengen je al snel naar de flanken van ‘de berg’ waar een weids panorama zich uitstrekt van Oostende tot Noord-Frankrijk. Je kijkt uit over een relatief jong cultuurland dat moeizaam werd veroverd op de vroegere, bosrijke gronden en gaat op zoek naar de bakermat van de gemeente.”

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

– Huis Proot in Koekelare –

“Elke Koekelarenaar zou Huis Proot wel willen bezitten ?”

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

– Erfgoedwandeling in Koekelare-

“ik heb er details gezien die me anders nooit of te nimmer waren opgevallen. Ik ben er erfgoed nog meer gaan door waarderen”.

 

Een wereld zonder erfgoed is…. (in één woord)

– als een wereld zonder hemel –

Een blik op....

Huis Proot

De voormalige dokterswoning Proot werd in 1896 gebouwd door dokter René Proot. Hij liet een imposante woning, inclusief een dokterspraktijk, een koetshuis en paardenstallen oprichten in eclectische stijl. Zijn zoon dokter Etienne Proot, richtte het koetshuis later in als zijn dokterskabinet. De woning werd verder bewoond door de andere zoon, dokter Edgard Proot, die in 1996 overleed.

Het gebouw werd in 1998 aangekocht door de gemeente Koekelare. In datzelfde jaar kreeg het ook zijn definitieve bescherming als monument. De woning zelf werd in 2013 volledig gerestaureerd en beschikt vandaag over verschillende vergaderzalen en tentoonstellingsruimten.

Meer weten?

Kom je graag meer te weten over het Huis Proot in Koekelare? Blader dan zeker in het tijdschrift Bouwen aan Monumenten (2013, nr 5)

Ook op de online inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan je terecht voor meer informatie.

IN BEELD - Huis Proot