In een notendop

Julie Delaere

(Eernegem)

Student Kunstwetenschappen - erfgoedliefhebber

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

- Kelder van het Torenhof in Eernegem -

"Wat velen niet weten is dat de kelder van de koffiebranderij volledig voorzien is van muurschilderingen. Gilbert Dewilde en Jozef Folens beelden historische gebeurtenissen, personages, legendes, lapnamen, … van West-Vlaamse steden en gemeenten af. Dit op een karikaturale en vaak grappige manier. Gistel wordt vertegenwoordigd door de heilige Godelieve die haar kraaien tot orde roept. Voor Ichtegem zien we een letterlijke afbeelding van hun lapnaam: kakkernesten. Op luchtige wijze leer je West-Vlaamse folklore kennen!" 

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

- Groene 62 -

"Dit is voor mij jarenlang de weg geweest die ik naar school fietste. ’s Morgens de zon zien opkomen over de velden en ’s avonds nog eens dagdromen, alvorens te studeren. Het is vooral het uitzicht die het doet voor mij. Zo ver kunnen kijken als het oog reikt, maakt mij gelukkig in een streek als deze te wonen. "

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

- Sint-Medarduskerk van Eernegem -

"Ik bezit reeds een overblijfsel van de Sint-Medarduskerk van Eernegem. Wanneer de wijzerplaat aan de westelijke zijde van de toren aan vervangen toe was, ben ik in bezit gekomen van de wijzers. Confronterend hoe groot deze plots lijken. Ze hebben bij mij thuis een mooi plaatsje gekregen, want ik ben hier echter trots op!"

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

"Domein van kasteel Rosendahl in Ichtegem. Ik herinner mij als kind een receptie meegemaakt te hebben in het kasteel. Terwijl mijn mama de gasten ontving, dwaalde ik door en om het kasteel. Alhoewel het al wat verouderd was, kon ik me zo voorstellen hoe het er vroeger aan toe ging . Toen ik rond het kasteel in de bossen speelde, hoopte ik stiekem een schat te ontdekken of een mysterie te ontrafelen. Misschien liet ik mij toen wat te veel meeslepen door de boeken van Marc de Bel."

 

Een wereld zonder erfgoed is....

- Like the earth without art, just eh -

Een blik op ...

het Torenhof van Eernegem

Het imposante gebouwencomplex Torenhof, een voormalige brouwerij, kreeg in 1985 een bescherming als monument. Op hetzelfde moment kreeg de omgeving een bescherming als dorpsgezicht. Sinds 1964 huisvest het de ambachtelijke koffiebranderij Koffie Torenhof.

De geschiedenis van het complex zelf gaat terug tot de achttiende eeuw. Het deed onder meer dienst als herenhuis, brouwerij, olieslagerij en kalkbranderij. De tuin met vijver en weiden werd in de jaren 60 uitgebaat als park en was een ware trekpleister voor de streek.

Meer weten?

Wil je weten graag verdere informatie over het Torenhof? Blader dan zeker eens in de Ichtegemse erfgoedbrochure gewijd aan het Torenhof. 

Ook op online inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan je terecht voor meer informatie.

IN BEELD - Torenhof van Eernegem