In een notendop

Koen Jambon

(Brugge)

Netwerker voor vzw Herita, de Vlaamse koepelorganisatie voor Onroerend Ergoed

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

- 't Spaans Tolhuis in Plassendale -

"Ik heb altijd veel bewondering gehad voor Don Quichotes die ondanks 101 nuchtere tegenargumenten hun tanden durven zetten in een op het eerste zicht waanzinnig erfgoedproject. Peter en Joke van ’t Spaans Tolhuis zijn daarop absoluut geen uitzondering. En het (voorlopige) resultaat mag er zeker zijn. Het zomerterras was alvast een hele fijne plek om te vertoeven. Ik heb er zelfs wilde fietsplannen gesmeed die ons op een tandem tot in Sint-Truiden geloodst hebben. Als de ratio het altijd wint van de passie, zouden dergelijke pleisterplekken snel van de kaart verdwijnen. Vive la passion!" 

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

- Lange Max Museum in Koekelare -

"Een goed oorlogsmemoriaal krijgt ons allemaal op de knieën. Dat de mensen van de Lange Max dit helemaal op vrijwillige basis voor mekaar krijgen, gaat mijn petje te boven. De ondernemingszin en het professionalisme waarmee de moderne technologie omarmd wordt om het onwaarschijnlijke verhaal van de Lange Max in hart en hoofd te planten: een mens wordt er stil van"

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

- Kasteel Beauvoorde -

"Kasteel Beauvoorde was boem pats liefde op het eerste zicht toen ik er in 2003 stoemelings op botste en met open mond de ridderzaal beleefde. Heel trots dat ik achteraf enkele jaren heb mogen meeschrijven aan het verhaal van dit feeëriek kasteeltje. Dankzij een meerjarenpremie van de Vlaamse overheid gaat deze erfgoedparel bovendien een zeer mooie toekomst tegemoet. Hou het zeker in de gaten!"

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

"Athene, zomer 1993. Een uitvoering van het Keizersconcerto van Beethoven in een antieke arena, met vallende zon, zwoele avondlucht en krekels op de achtergrond. Ik heb ondertussen geen idee meer welke arena het was, welk orkest, dirigent of pianist aan het werk waren, maar daar is in mijn hoofd een zaadje geplant van een onverwoestbare boom."

 

Een wereld zonder erfgoed is....

- Een wankele boom zonder wortels -

Een blik op....

't Spaans Tolhuis

't Spaans Tolhuisje is een tolhuis uit de eerste helft van de 17de eeuw dat een rol vervulde binnen het fort of de "Sterckte van Plasschendaele". Het tolhuis werd in 1997 als monument beschermd en maakt eveneens deel uit van het beschermd stadsgezicht "Sluizencomplex Plassendale met omgeving"

Lange Max Museum

De site Lange Max Museum wordt gekenmerkt door de bewaarde geschutsbedding van het kanon van de "Leugenboom" (ook wel de "Lange Max" geheten). De gehele site werd beschermd als dorpsgezicht in 2003. Het boerenhuis of de voormalige mess der officieren, het bakhuis en de geschutsbedding kregen een bijkomende bescherming als monument.

Meer weten?

Kom je graag meer te weten over de favoriete plekjes van Koen Jambon? Neem dan zeker een kijkje op de websites van 't Spaans Tolhuis en het Lange Max Museum.

 

IN BEELD - 't Spaans Tolhuis

IN BEELD - Lange Max Museum