In een notendop

Magda Missiaen

(Ichtegem)

Lid Femma Ichtegem en erfgoedliefhebber

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

- Huis Dekeyzer in Ichtegem -

"Favoriete erfgoedplaats in de buurt? Dit wordt moeilijk, een keuze: notarishuis Dekeyzer Ichtegem, wat verder Koekelarestraat 10, Villa uit 1911, gevel van Brouwerswoning, Engelstraat 103, …

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

- Lookhuisstraat - de oude Locusdreve in Ichtegem -

"Ik fiets of wandel nogal graag in de omgeving, maar tot mijn favorieten behoren: de Lookhuisstraat, de oude Locusdreve, die nog veel geheimen heeft. Op de tweede plaats komt het wandelpad naar het geodetisch punt op de grens met Koekelare, te bereiken vanaf de Panoramstraat. Je hebt er enorme vergezichten: Sint-Martinustoren Koekelare, Sint-Michielstoren Ichtegem, kust, Diksmuide, verder de West- Vlaamse heuvels, Frankrijk, bossen van Wijnendale …"

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

- De Oude Engel in Ichtegem-

"Dit is een verre droom: herberg de Oude Engel op de hoek van de Torhoutbaan. Dit heeft te maken met mijn ver familieverleden in 1880. De herberg werd toen gerund door de familie Vermeersch-Jacobs,  familie langs grootmoederszijde . Maar er komt binnenkort verbetering…"

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

"Daar reizen een passie is, kan ik putten uit heel veel herinneringen. Of je nu gebeten bent door het verleden, interesse hebt voor verdwenen culturen, gedreven door nieuwsgierigheid: de verschillende  bezoeken aan de archeologische site Sagalassos in Turkije hebben mij enorm geboeid. Sagalassos onder een laagje sneeuw, in de schroeiende zon, bij windkracht 10…groots, imposant, maar toch aandacht voor het detail. Een fascinerende archeologische site, waar de ontdekking nooit af is…"

 

Een wereld zonder erfgoed is....

- Als een samenleving zonder identiteit. Het woord  bestaat  uit ‘erf’ en ‘goed’: het is het DNA van onze samenleving, wat we gekregen, geërfd hebben. Een ‘goed’ om te koesteren. -

Een blik op ...

Huis Dekeyser in Ichtegem

Deze neoclassicistische notariswoning met koetshuis werd ca 1867 opgetrokken door notaris Toortelboom. In 1895 kwam ze in handen van notaris Karel Dekeyser. De gemeente kocht het huis met tuin in 1988, de restauratie was klaar in 2005. Samen met het park beschermd als dorpsgezicht in 1995. Gerestaureerd in 2002-2004 en thans zijn het hoofdvolume en het bijgebouw in gebruik als administratief centrum van het OCMW.

Meer weten?

Wil je weten graag verdere informatie over Huis Dekeyser? Op de online inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan je terecht voor meer informatie.

IN BEELD - Huis Dekeyser in Ichtegem