In een notendop

Rebecca Vanysacker

(Gistel)

Restauratie-architect, molenaar en eigenaar van de toenmalige woning van Eugeen van Oye

De vijf vragen

Favoriete erfgoedplaats in de buurt

- Oostmolen in Gistel -

"Ik heb een grote liefde voor molens en al zeker voor de Oostmolen in Gistel. Ik heb er de molenstiel mogen leren en voel mij daarom verbonden met het monument. Daarnaast is de molen perfect gelegen naast de molenhoeve, de heemkring, het wielermuseum en de bibliotheek." 

 

Favoriete stilteplaats in de buurt

- Brugje van de Groene 62 (waar de Groene 62 de Mosselstraat kruist)-

"Er zijn zoveel stilteplaatsen in de buurt! Ik ga graag gaan wandelen of fietsen in en rond Gistel en ontdek altijd nieuwe plekken. Maar als ik één moet kiezen, dan is het toch wel het brugje van de Groene 62. Een ideale plek om even tot rust komen en te genieten van de natuur. Prachtig zicht op de velden, het water, maar ook een perfecte plaats om mooie wolkenformaties te bekijken."

 

Het monument dat je stiekem zelf wil bezitten

- Een historische hoeve (met of zonder molen) -

"Moeilijke vraag, want er zijn zoveel mooie monumenten! Mijn grote droom is het bezitten van een historische hoeve. Dicht bij huis denk ik dan bijvoorbeeld aan de boerderij van de Godelieveabdij, prachtig! Of een beetje verder de Rossekothoeve met rosmolen. Wat zou het een droom zijn om deze te restaureren en terug werkzaam te maken. Maar stiekem droom ik ook van een watermolen in Frankrijk"

 

Mooiste herinnering aan een monument, een landschap of een archeologische vondst

- Kasteel van Chambord in de Loirevallei (FR) -

"Heel mijn leven ga ik al elk jaar naar Frankrijk om er alle soorten kastelen, ruïnes, versterkte hoeves en andere historische gebouwen te bezoeken. Van alle kastelen in de Loire is Chambord toch wel mijn favoriet. Imposant, groots en toch zoveel details... een paradijs voor een restauratie architect. ".

 

Een wereld zonder erfgoed is.... (in één woord)

- ondenkbaar -

Een blik op....

de Groene 62

De Groene 62 is heden een natuur-, wandel- en fietsgebied langs de spoorwegbedding van de vroegere spoorlijn 62. Deze spoorlijn werd oorspronkelijk aangelegd met de bedoeling om toeristen - lees rijke Parijzenaars - van Armentiers naar Oostende en de kust te krijgen, maar zou uiteindelijk vooral belangrijk blijken om de vele “Franschmans”, de seizoensarbeiders, naar het noorden van Frankrijk te brengen.

De eerste stroomtrein vertrok in 1867. Na de Eerste Wereldoorlog taande het succes van de spoorlijn. Uiteindelijk zou in 1963 de laatste passagierstrein over de sporen rijden, en in 1967 de laatste goederentrein. De sporen zelf werden in 1984-1985 opgebroken.

Vanaf de kust doorsnijdt de Groene 62 achtereenvolgens de middeleeuwse en historische polders, de zandrug van Gistel, Moere-Nieuwland, de vlakte rond Eernegem en het plateau van Wijnendale.

Meer weten?

Kom je graag meer te weten  over de Groene 62? Neem dan zeker een kijkje op de website van het Brugse Ommeland.

De brochure "Groene 62" uitgegeven door de Provincie West-Vlaanderen geeft je eveneens heel wat informatie.

IN BEELD - De Groene 62 met brugje ter hoogte van de Mosselstraat