Archeologiedagen 2021

Met bomen terug in de tijd: hoe jaarringen ons verleden documenteren

Lezing door Kristof Haneca (erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed)

Iedereen heeft wel eens de jaarringen geteld op de stomp van een afgezaagde boom. Daaruit leer je hoe oud die boom was. Een dendrochronoloog bestudeert de jaarringen van bomen in detail. Vanuit eenvoudige observaties van jaarringen heeft zich afgelopen honderd jaar een volwaardige wetenschappelijke discipline ontwikkeld, die ons vandaag veel meer leert dan de leeftijd van bomen. De gedetailleerde studie van jaarringenpatronen levert interessante gegevens op, die zowel door bosbouwers, klimatologen als archeologen en kunsthistorici binnen hun vakgebied worden gebruikt. Meer nog, ze zijn vaak onmisbaar om het plaatje compleet te krijgen en leiden tot verrassende nieuwe inzichten, waarbij absolute datering niet de minste is.

 

10.10.2021

 

10.30 - 12.30
Lange Max Museum

Clevenstraat 2 Koekelare

5 euro
Inschrijven

info@polderrand.be